Rittenregistratie voor je auto

Rittenregistratie voor je auto

Met een sluitende rittenregistratie van de auto, weet je als zakelijke rijder precies hoeveel privékilometers je maakt in een lease- of bedrijfsauto. Dit is belangrijk als je de auto van je werk zo nu en dan gebruikt om privé mee te rijden, maar niet zoveel kilometers maakt dat je extra inkomstenbelasting moet betalen. Voor het bijhouden van deze privéritten, gebruik je het beste een RitRegistratieSysteem. Daarover lees je verderop meer. 

Rittenregistratie voor je auto

Bijtelling voorkomen 

Als je de auto zakelijk gebruikt, betaal je bijtelling; deze belasting wordt ingehouden op je loon.  Maar je mag tot 500 privékilometers maken in een bedrijfsauto zonder dat bijtelling berekend wordt. De belastingdienst vraagt hiervoor een sluitende rittenregistratie van je privéritten. Kortom: een duidelijk overzicht van elke privékilometer die je dit jaar hebt gereden.  

Privéritten zijn bijvoorbeeld de kilometers van en naar de supermarkt, kinderopvang (al dan niet gecombineerd met woon-werkverkeer) of als je de bedrijfsauto gebruikt om naar je vakantiebestemming te rijden.  

Bijhouden loont 

Het loont om je privékilometers in de auto bij te houden met rittenregistratie! Want 1 km meer of minder kan het verschil zijn tussen wel of niet betalen.  

Een voorbeeld: de bedrijfsauto waarin jij rijdt, heeft een cataloguswaarde van €25.000. Op dit moment (2023) is het bijtellingspercentage meestal (afhankelijk van de auto) 22% van de cataloguswaarde van de auto.  

De bijtelling is dan 0,22 x €2500 = €5500 per jaar. Vanaf het moment dat je 501 privékilometers maakt in de bedrijfsauto, wordt die €5500 bij je jaarlijkse inkomen opgeteld en betaal je daar inkomensbelasting over. Het maakt daarbij niet uit of je die kilometers hebt gemaakt in heel veel ritjes op en neer de kinderopvang en supermarkt, of in 1 lange rit tijdens de autovakantie. Blijf je steken op 500 privékilometers, dan betaal je geen bijtelling. Met rittenregistratie houd je bij op hoeveel km je zit en kun je dit ook bewijzen aan de belastingdienst. 

RitRegistratieSysteem 

Je kunt de zakelijke en privékilometers op papier of in een Excel-bestand bijhouden, maar de belastingdienst controleert gezien en ongezien de locatie van de bedrijfsauto. Als je om wat voor reden dan ook een privérit niet als dusdanig registreert en de belastingdienst achterhaalt dit, dan word je als fraudeur aangemerkt en betaal je een boete. Een goede rittenregistratie waarin je de kilometers bijhoudt, is dus belangrijk!  

Ritregistratie met een door mij ingebouwd systeem helpt je met een sluitende rittenregistratie van de auto, waarmee je problemen en onnodig belasting betalen voorkomt. 

Waarom rittenregistratie?

Gerelateerde projecten

Volkswagen Transporter T5 GP Ritregistratie
Volkswagen Transporter T5 GP Ritregistratie Ritregistratie
icon

Deek Automotive © Copyright . Ontwerp en realisatie door Boks.